Miljöpartiet de gröna
Vattenfall fullbordar centerns svek
2009-10-30 12:43
Idag går statliga Vattenfall in i ett samarbete med bolaget Industrikraft kring investeringar i ny energi. Industrikrafts uttryckliga syfte är att få till stånd investeringar i ny kärnkraft i Sverige. Dagens offentliggörande visar att svenska statliga pengar planerar att investeras i kärnkraft.- Självklart handlar detta om att bygga kärnkraft. Sverige står inför ett stort elöverskott enligt Energimyndigheten. Det behövs alltså ingen ny kärnkraft för att klara industrins behov av el. Det här handlar mer om att förverkliga vissa personers pojkdrömmar om att få bygga nya kärnkraftverk, säger Maria Wetterstrand.
- Maud Olofssons kärnkraftssvek i våras försvarades med att offentliga pengar inte skulle gå till ny kärnkraft. Vattenfall som ett statligt bolag kan bara delta i en sådan här överenskommelse om näringsministern godkänt det. Allt annat är orimligt och otänkbart. Därmed fullbordar dagens besked Centerns svek i kärnkraftsfrågan, säger Peter Eriksson.
Undersökningar från SOM-institutet visar att kärnkraft hamnar långt efter förnybart när folket får välja vilka investeringar de vill se i energisektorn i framtiden.
- Kärnkraft är dyrt, tar lång tid att bygga och är ett ineffektivt sätt att lösa energiproduktion. Det ser vi i Finland. Dessutom ökar kostnaderna för kärnkraft, medan kostnaderna för förnybart minskar.
Det är en stor ekonomisk och miljömässig risk att satsa på kärnkraft, och det drar undan pengar från investeringar i förnybart, säger Per Bolund, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet.
FÖR VIDARE INFORMATION:
Maria Wetterstrand, 073-701 45 45
Peter Eriksson, 070-52 48 776
Per Bolund, 070-580 00 19
Marie Utter, språkrörssekreterare för Peter Eriksson, 0703-72 73 23
Anders Wallner, språkrörssekreterare för Maria Wetterstrand, 0702-15 43 32
Föreningen Greenpeace Norden
Ny kärnkraft: dyrt, dåligt, onödigt.
2009-10-30 12:41
Kommentarer kring Industrikraft och Vattenfalls utspel under fredagen. Greenpeace Ludvig Tillman:
- Om Vattenfalls och Industrikrafts översyn av kostnadseffektiviteten verkligen är "förutsättningslös" kommer de att finna att ny kärnkraft är såväl extremt dyr som helt onödig i termer av effektivitet, kostnader och energiförsörjning.
- Erfarenheter från t.ex. Finland visar att ny kärnkraft inte bara är oekonomiskt och oproportionerligt dyrt. Konstruktionen av Olkiluoto 3 skulle kosta 2.5 miljarder Euro, men det senaste budet landar på nästan 6 miljarder Euro. Samtidigt har byggtiden mer än dubblerats och satsningen har fullständigt slagit undan fötterna på utvecklingen av förnybar energiteknik. Var slutnotan och färdigställandet landar vet ingen ännu. Det motsvarar inte en kostnadseffektiv och framtidsinriktad energiplan.
- Ny kärnkraft dras med exakt samma problem med radioaktivt avfall, uranbrytning och strålningsrisker som den gamla. Dessutom är ny kärnkraft helt onödig. En utbyggnad av förnybara energislag, effektiviseringar och ett smart energisystem löser inte bara miljöproblem utan garanterar ett långsiktigt hållbart energisystem med en rad samhälleliga fördelar.
Kontakt:
Ludvig Tillman,
talesperson kärnkraftsfrågor, Greenpeace, 0702 71 64 37
Vänsterpartiet
Vattenfall förlänger kärnkraftseländet
2009-10-30 13:04
Statliga energibolaget Vattenfalls besked idag att de inte utesluter ny svensk kärnkraft oroar Vänsterpartiets talesperson i energifrågor, Kent Persson:
- Om det är så att Vattenfall nu vill satsa enorma summor på ett energislag som inte har framtiden för sig så förlänger man kärnkraftseländet trots att vi i längden måste ställa om till andra energislag. Och det sorgliga i så fall är inte bara att man tänker bygga ny farlig kärnkraft utan att man därmed också tränger undan satsningar på miljövänliga alternativ. Därmed tar omställningen ännu längre tid.
Vänsterpartiets talesperson i miljöfrågor Wiwi-Anne Johansson är också mycket kritisk:
- Klimathotet får inte göra oss blinda för andra miljöfaror. Att ersätta fossila energislag med kärnkraft är inget alternativ. Men det här är såklart ett resultat av regeringens politik, förbudet mot en utbyggnad av kärnkraften hävdes ju i våras och dagens besked är en naturlig följd av det. Men fortfarande är alla frågor kring kärnkraftshanteringen olösta. Vem ska ta hand om avfallet? Var ska uranet brytas?
Kontakt:
Kent Persson (V) 070-235 05 45
Wiwi-Anne Johansson (V) 070-576 45 76
Vänsterpartiets presstjänst 070-620 00 64
Så ser kärnkraftsavtalet ut
Uppdaterad 2009-10-30 13:08
Vattenfall och Industrikraft har tecknat en avsiktsförklaring om gemensam kraftproduktion.Vattenfall har tecknat ett avtal med Industrikraft, ett bolag som bildades 2008 och ägs av gruvbolaget Boliden, Eka Chemicals samt skogsbolagen Holmen, Stora Enso och SCA Forest Products ."Målet är bygga ny baskraft, och då framförallt kärnkaft. Vi har fört samtal med alla stora producenter men vi har nu tecknat avtal med Vattenfall", säger Magnus Hall, vd för Holmen.
di.se
Vattenfalls vd Lars Josefsson är noga med att påpeka att det nu inte bara handlar om kärnkraft utan att man även undersöker om man kan använda sig av andra energiformer. Det kan röra sig om vindkraft, biomassa och vågkraft. Under 2010 kommer Industrikraft och Vattenfall fatta beslut om energiform."Biomassa är en underskattad energiform, den skulle kunna göra mycket för att minska klimatproblemen", säger Lars Josefsson.Men Magnus Hall är tydlig med att han tror mest på kärnkraft."Anledningen är att kärnkraft går året runt, precis som vi. Vi konsumerar lika mycket energi året runt och därför har kärnkraft egenskaper som är bra för oss."Han tror att det kommer att räcka med en reaktor för att tillgodose industrins behov. Men oavsett vilket energislag valet kommer att falla på så är målsättningen att man inom ramen för avtalet ska kunna leverera energi 2020.Hur mycket pengar handlar det om?"Jag kan inte säga några exakta siffror. Vi pratar ju om investeringar på tiotals miljarder i alla fall", säger Lars Josefsson.
Har ni pratat med regeringen?
"Vi har informerat våra ägare, styrelsen var mycket nöjd med det här".
Locket på hos regeringen om kärnkraftsbygget
Uppdaterad 2009-10-30 10:45
Vid lunchtid på fredagen ska Vattenfall presentera ett samarbetsavtal mellan kraftjätten och delar av svensk basindustri. Enligt uppgifter till Sveriges Radio Ekot så handlar det om planer på att bygga en ny kärnkraftsreaktor. Men regeringen vill inte kommentera frågan.I årtionden var det förbjudet att bygga nya kärnkraftreaktorer i Sverige. Men det är numera är möjligt igen. Det var i februari som de fyra regeringspartierna kom överens om kärnkraften efter att frågan i decennier skapat oenighet i det borgerliga lägret.
di.se
I korthet gick överenskommelsen ut på att förbudet mot nybyggnad av kärnkraft hävs. Några statliga subventioner för att bygga kärnkraftsverk har det dock aldrig varit tal om, utan det är industrin själv som måste finansiera nya kärnkraftsreaktorer. Enligt regeringens uppgörelse så får nya reaktorer byggas där det redan finns befintliga, i Oskarshamn, Forsmark och Ringhals.Och nu ska alltså ett bygge vara på gång. Men hos näringsministern vill man ännu inte kommentera planerna på nya reaktorer.
"De få ha sin presskonferens först", säger Frank Nilsson, pressekreterare hos näringsminister Maud Olofsson (C).
Detta är en sida om kvinnosjukhuset Änglagård i den efter Tjernobylkatastrofen radioaktivt nedsmutsade staden Novozybkov i Ryssland. Det har renoverats som ett rikssvenskt Lionsprojekt med Monica Antonsson och Anders Rönnholm som projektledare.
Sidor
- Startsida
- Hjälpresan 1997
- Resa i Zonen 1997
- Hjälpresan till Novozybkov juli 2000
- Sponsorerna
- Resan till Tjernobyl juli 2000
- Resan till motståndsrörelsen i Schweiz sept 2000
- Resan till Kiev och Tjernobyl 2001
- Resan oktober 2002
- Resan januari 2004
- Resan maj 2004
- Resan sept 2004
- Resan november 2005
- Resan 2006 invigning
- Resa i Zonen 2005
- När världspresidenten kom till riksmötet i Piteå
- Näste världspresident kom ända till Vallentuna
- Tidsaxel
- Resan 2005
- Änglagård
- Sven Nahlin
- Järnvägsstationen
- Historia
- Svyatsk - byn som inte finns...