tisdag 13 oktober 2009

Finsk kärnkraft oroar...

Finsk kärnkraft oroar
Nästa år tar regeringen i Finland beslut om det ska byggas ett kärnkraftverk i närheten av Kemi, granne med Norrbotten. - Tanken är att använda vattnet från Bottenviken för att kyla reaktorn. När det sedan förs tillbaka till havet skapar det sannolikt problem, säger forskaren Mika Flöjt.
I helgen ordnade Naturskyddsföreningen i Norrbotten, i samverkanmed Studiefrämjandet, ett kunskaps- och opinionsbildande seminarium "Från uran till avfall" i Boden. Mika Flöjt, som forskar om klimat och energipolitik på universitetet i Rovaniemi, berättade om läget i Finland. FöroreningarDär som här har flera stora bolag fått tillstånd att leta efter uran. Debatten är också densamma. Det finns företag som letar efter uran i Ylitornio. En gruva kan påverka Torne älv, men Mika Flöjt påpekar att brytning där ligger 10-20 år bort.
Närmare i tid ligger planerna att etablera en järngruva i Kolari i finska Lappland.- Planeringen är långtgående och ligger bara ett par år bort. Även om syftet är järnbrytning, så finns det också uran. Det leder till föroreningar i restvatten och avfall, som måste tas om hand och slutförvaras. Det ska tas med i beräkningen, säger Mika Flöjt.
Skadar turismenHan tillägger att många politiker i norra Finland är däremot är emot uranbrytning eftersom det skulle skada bilden av Lappland som en ren och frisk naturmiljö, vilket skulle påverka turismen negativt.
- Och även om brytning kan ge jobb, så blir det inte lika många som i en vanlig gruva eftersom man har andra tekniska lösningar med tanke på de stora strålningsriskerna. Förespråkarna menar dock att om vi har kärnkraft måste vi ur moralisk synvinkel också ha brytning. För nära stadenFinland bygger nu sitt femte kärnkraftverk och nästa år ska regeringen besluta om ytterligare ett kärnkraftverk ska byggas i Kemi. Motståndarna anser att det kommer att ligga för nära staden. Mika Flöjt talar också om andra problem.
- Tanken är att använda vatten från Bottenviken att kyla reaktorn. Det behövs mellan 60 och 90 kubikmeter per sekund och när så mycket vatten förs tillbaka till havet bedöms att vattentemperaturen kommer att stiga.
- Konsekvensen blir att ekosystemet rubbas med bland annat algblomning som följd. Det kommer också att påverka laxen som vandrar upp i älvarna., säger Mika Flöjt.
Slutet system för dyrtHan poängterar att forskare redan på 1970-talet förordade ett slutet system för avkylning av reaktorer.
- Men det var för dyrt, så den tekniken har inte utvecklats.