fredag 9 oktober 2009

Tyskland följer Sverige – igen

DN opinion:
Kärnkraft: Tyskland följer Sverige – igen
Publicerat 2009-10-03 00:05
Signerat - Johannes Åman.

Den tyska kärnkraftsdebatten har haft likheter med den svenska – men legat lite efter.I kampanjen inför vår folkomröstning 1980 talade företrädare för linje 2 om ”avveckling med förnuft”, och efter några år fixerades slutpunkten till år 2010. Först i och med de fyra borgerliga partiernas energiöverenskommelse tidigare i år har kärnkraften förlorat sin politiska särställning i svensk politik. Kompromissen blev att avvecklingslagen revs upp och att ett tak sattes vid nuvarande antal reaktorer, alltså tio stycken.
Tyskland slog inte in på avvecklingsspåret förrän år 2000 när Socialdemokraterna gjorde upp med De gröna. Den bortre parentesen sattes vid 2021. Dessutom finns tak för hur mycket kärnkrafts­el som får produceras, såväl totalt som per reaktor.
Tre av landets 17 reaktorer väntas under det kommande året nå sitt tak. Att det blev en borgerlig valseger i söndags kan därmed snabbt komma att få betydelse.
De tre regeringspartierna, CDU, CSU och FDP, har alla lovat att hejda avvecklingen. Men deras hållning kan närmast liknas vid linje 2:s ”avveckling med förnuft”. Förbundskansler Angela Merkel betecknar kärnkraften som en överbryggningsteknologi.
Att döma av vad ledande företrädare för regeringspartierna hittills sagt kommer slutdatumet att flyttas framåt, sannolikt tio år. Av de vinster som kärnkraftsverkens ägare gör på den förlängda driftstiden kommer staten att göra anspråk på en stor del. En fond ska bildas för utveckling av förnybar energi, bland annat teknik för lagring av vind- och solenergi.
Därmed ska den kärnkraftskritiska opinionen gås till mötes och frågan kylas ned. Liksom i Sverige kommer det att ta tid. Men nu finns hopp om att även Tyskland ska börja hantera frågan rationellt.
Kärnkraften kan bidra till att Tyskland använder mindre kolkraft. Egentligen borde valet därför inte vara så svårt.


Det har gjorts en del inlägg i anslutning till den signerade ledarkommentaren på DN idag
Kärnkraft: Tyskland följer Sverige - igen
Jag har lagt in följande kommentar:
"Johannes Åman skriver apropå de svenska regeringspartiernas överenskommelse om energipolitiken att "Kompromissen blev att avvecklingslagen revs upp." Men avvecklingslagen har inte rivits upp. Den gäller. Riksdagen får ta ställning till ett sådant förslag först till våren och utgången är inte given. Ett ja till regeringens förslag förutsätter att partipiskan viner riktigt ordentligt över de gamla kärnkraftmotståndarna."
/Lasse