lördag 31 oktober 2009

Statliga Vattenfall är en skam för Sverige!

Svenska regeringens trovärdighet i klimatarbetet raseras på grund av statliga Vattenfalls satsning på kolkraft i Tyskland. Det anse de grönas gruppledare i EU
Se reportaget på TV4 här.

Vill ha mer kärnkraft trots många problem
Vattenfall driver sju av Sveriges tio kärnkraftsreaktorerna, tre i Forsmark och fyra i Ringhals. Båda anläggningarna har drabbats av en mängd mer eller mindre allvarliga incidenter de senaste åren. Men nu vill Vattenfall eventuellt ändå bygga ut kärnkraften.
Publicerad 30 okt 2009 16:40


Fem allvarliga fel i Forsmark
1. Den 25 juli 2006 inträffade en kortslutning i ett ställverk utanför reaktor 1. Delar av nödkylningen blev strömlös och vattennivån i reaktortanken sjönk och risk för en härdsmälta uppstod. Efter 22 minuter lyckas operatörerna manuellt koppla in reaktorn på det allmänna el-nätet.

2. Den 30 september hittas fel i ett system som övervakar kärnklyvningsprocessen i reaktor 2, reaktorn snabbstoppas.
3. Den 1 oktober slog en vattenmätare larm i reaktorinneslutningen på 2:an, reaktorn stängdes i kallt läge.
4. Den 6 oktober rapporterade bolaget till SKI att man hittat läckor i reaktorinneslutningen på 2:an.
5. Den 10 oktober snabbstoppades 1:an efter att den yttre strömförsörjningen inte gått att återställa efter ett provstopp.
Källa: Ny teknik

Totalt har ett 60-tal händelser eller säkerhetsincidenter av kategori 1 och 2 rapporterats från Ringhals bara under 2009. Händelserna graderas av Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) på en tregradig skala.

Den senaste händelsen på den allvarligaste nivån, kategori 1, var att en automatisk säkerhetsfunktion inte trädde i funktion när reaktor 1 åter sattes i drift i januari i år. Felet upptäcktes när reaktorn ställdes av för revision i mitten av mars.
I slutet av förra året inträffade en incident med styrstavarna i en reaktor, som också klassades i kategori 1.

Risk för radioaktivt läckage
Så sent som för två veckor sedan upptäcktes ett sprucket rör vid en rutinmässig inspektion av reaktorn Forsmark 3. Enligt en ny rapport från strålsäkerhetsmyndigheten innebar sprickan en ökad risk för radioaktivt läckage. Och i mitten av augusti avslöjade en revisionen vid Forsmark att 15 av de 29 nya styrstavar som hade undersökts var defekta. Reaktor 3, som är den drabbade, har totalt 169 styrstavar.