Föreningen Greenpeace Norden
Regeringens kärnkraftsförslag - ett dråpslag mot förnybar energi
2009-11-02 15:14
Stockholm 2 november 2009 - Idag presenterar regeringen en utredning vars syfte är att öppna för mer kärnkraft i Sverige. Bland annat vill regeringen ta bort den så kallade avvecklingslagen - en lag som gör det möjligt för politikerna att stänga kärnkraftverk till förmån för mer miljövänliga alternativ.
- Det är ytterst beklagligt att regeringen vill ta bort den politiska möjligheten att stänga kärnkraftverk till förmån för mer miljövänliga lösningar. Energiförsörjningen är en enormt viktig samhällsfråga - därför är det nödvändigt att politikerna även i fortsättningen har möjlighet att fatta de långsiktiga energipolitiska beslut som inte minst klimatfrågan kräver, säger Ludvig Tillman, ansvarig för kärnkraftsfrågor på Greenpeace.
Lagförändringsförslaget, som även innebär att förbudet mot nybyggnation av kärnkraft tas bort, väntas komma upp för omröstning i riksdagen till våren. Om riksdagen väljer att gå på regeringens linje, befarar Greenpeace att satsningen på de åtgärder som kan rädda klimatet - förnybar energi och utveckling av ny effektiv energiteknik - kommer att bli lidande.
- Kärnkraften är idag det största hindret för en snabb expansion av förnybar energi och utveckling av ny effektiv energiteknik.
Erfarenheten från vårt grannland Finland visar tydligt att beslut om ny kärnkraft helt slår undan benen för förnybart, säger Ludvig Tillman.
Ny kärnkraft är inte bara ett sätt att underminera de åtgärder som har störst potential att ersätta fossila bränslen - det är också en direkt dålig investering. Det närmaste jämförbara exemplet är den pågående byggnationen av den finska reaktorn Olkiluoto 3. Reaktorn, som initialt beräknades kosta 2,5 miljarder euro, beräknas nu kosta närmare 6 miljarder euro och den planerade konstruktionstiden har ökat från 4 till minst 8 år. Samtidigt som beslutet fattades avstannade också satsningarna på förnybar energi.
- Om vi ska kunna ställa om till ett hållbart energisystem och samtidigt bidra till andra länders minskade beroende av fossilenergi, måste vi ha mindre kärnkraft, inte mer. Vad vi behöver är en tidtabell för avveckling av de svenska kärnreaktorerna. Ett sådant beslut skulle också skapa förutsättningar för en ny, livskraftig svensk grön industri, säger Ludvig Tillman.
Mer information: Ludvig Tillman, ansvarig för kärnkraftsfrågor: 0702 71 64 37Åsa Mendel-Hartvig, pressekreterare: 0703 03 36 49
Detta är en sida om kvinnosjukhuset Änglagård i den efter Tjernobylkatastrofen radioaktivt nedsmutsade staden Novozybkov i Ryssland. Det har renoverats som ett rikssvenskt Lionsprojekt med Monica Antonsson och Anders Rönnholm som projektledare.
Sidor
- Startsida
- Hjälpresan 1997
- Resa i Zonen 1997
- Hjälpresan till Novozybkov juli 2000
- Sponsorerna
- Resan till Tjernobyl juli 2000
- Resan till motståndsrörelsen i Schweiz sept 2000
- Resan till Kiev och Tjernobyl 2001
- Resan oktober 2002
- Resan januari 2004
- Resan maj 2004
- Resan sept 2004
- Resan november 2005
- Resan 2006 invigning
- Resa i Zonen 2005
- När världspresidenten kom till riksmötet i Piteå
- Näste världspresident kom ända till Vallentuna
- Tidsaxel
- Resan 2005
- Änglagård
- Sven Nahlin
- Järnvägsstationen
- Historia
- Svyatsk - byn som inte finns...