söndag 15 november 2009

"Mikroskopisk" risk i Tyskland

Dagens Indrustri:
Vattenfalls ordförande:
"Mikroskopisk" risk i Tyskland
Uppdaterad 2009-11-13 13:51
Vattenfalls styrelseordförande Lars Westerberg hävdar att det avtal som ger hela Vattenfall, och inte bara den tyska delen, ett obegränsat skadeståndsansvar för en eventuell kärnkraftsolycka i Tyskland bara innebär en "mikroskopisk" risk för bolaget.Skulle Vattenfall tvingas betala ett skadestånd skulle det kunna drabba Vattenfall AB först när beloppen har kommit upp i några hundra miljarder, enligt Westerberg.
"Och just nu så står de ju stilla", konstaterar han om verken i Tyskland.

Och kommer de i gång igen, vilket förstås är meningen, så hoppas Vattenfall kunna säga upp avtalet och strukturera om så att skadeståndsansvaret stannar mycket längre ner i bolaget, som Lars Westerberg uttrycker det.
"Vi hoppas att det går att förbättra", säger han.
Han betonar att avtalet som gav det utvidgade skadeståndsansvaret kom till före hans tid. Men avtalet var enligt honom en förutsättning för att koncernen skulle få tillgång till kapital som samlats i de tyska bolagen.
Lars Westerberg känner sig, trots den hårda kritiken mot Vattenfall från näringsministern under de senaste dagarna, bekväm med relationerna till ägaren och dess företrädare. Och han är säker på vad ägaren vill med Vattenfall, säger han.Han konstaterar att Vattenfall inte är utan skuld till den situation som har uppstått. Och informationen kunde ha varit bättre.Den debattartikel som Lars G Josefsson skrev i Dagens Nyheter gick ju ut på att ingen har förstått vad Vattenfall är?
"Du hårdrar det, men vi har inte varit några örnar på att informera."
"Jag säger inte att vi är oskyldiga, men det har blivit alldeles oproportionerligt", säger Lars Westerberg.


Vattenfalls styrelseordförande lägger locket på
Uppdaterad 2009-11-13 11:59
Vattenfalls styrelseordförande Lars Westerberg lägger locket på och vägrar kommentera turbulensen kring vd Lars G Josefsson.
Styrelseordförande i Vattenfall är Lars Westerberg, tidigare vd och i dag styrelseordförande i bilsäkerhetsföretaget Autoliv. Han har haft bråda dagar och har två gånger den här veckan gått ut och försvarat Lars G Josefson mot olika anklagelser.Att Lars G Josefsson skulle ha "gått bakom ryggen på styrelse och ägare" ledde till att Lars Westerberg ryckte ut med ett irriterat och upprört pressmeddelande på onsdagen.
"Det är fullständigt osanna påståenden som gränsar till förtal och ärekränkning", dundrade Lars Westerberg.Sent på torsdagskvällen dementerade han kraftigt TV4:s påståenden om att Lars G Josefsson skulle ha "pantsatt hela Vattenfall" för att klara en eventuell kärnkraftsolycka vid bolagets kärnkraftverk i Tyskland.
"TV4s påståenden har ingen grund", säger Lars Westerberg.Han påpekar i pressmeddelandet på torsdagskvällen att Sverige och Tyskland har olika regelverk när det gäller ansvaret.I dagens nummer av Dagens Industri förklarar Lars Westerberg att han fortfarande har fullt förtroende för Lars G Josefsson.
När di.se i dag försöker nå Lars Westerberg, vill han inte ens svara i telefonen. Han skickar ut Vattenfalls presschef Mark Vadasz för att säga att han inte ger några som helst kommentarer.
Det är uppenbart att Vattenfalls strategi nu är att låtsas som om det det regnar."Här är det business as usual. Inga presskonferenser är inbokade", säger Erik von Hofsten vid Vattenfalls pressavdelning.
Under turbulensen har SEKO:s två medlemmar i Vattenfalls styrelse avgått i protest mot Lars G Josefsson. Ordinarie ledamoten Ronny Ekwall och suppleanten Per-Ove Lööv lämnade styrelsen och får hård kritik av di.ses läsare för att smita undan sitt ansvar och "hoppa av då det börjar blåsa".