måndag 9 november 2009

Nya kärnkraftsverk i Sverige?!

Vattenfall planerar:
Kraftig utbyggnad av kärnkraften
Publicerad 8 november 2009
Vattenfall planerar en kraftig utbyggnad av kärnkraften. Om 20 år vill bolaget kunna producera nästan 70 procent mer kärnkraftsel än vad man gör i dag. Det framgår av dokument som Rapport tagit del av.
Video
Webbexklusiv intervju med Vattenfalls vd om kärnkraftsplanerna
I elindustrin måste man planera långt fram i tiden. Ett nytt kärnkraftverk tar minst tio år att bygga. I Vattenfalls långsiktiga planer satsar man hårt på kärnkraften. Den ska öka från dagens nivå på 45 terawatttimmar till 75 terawatttimmar år 2030.
-Vi tror att kärnkraften kommer att ha en viktig roll, säger Vattenfalls koncernchef Lars G Josefsson till Rapport.
Kärnkraften avgörandeSatsningen ingår i Vattenfalls strategi för en kraftig utbyggnad av elkapaciten. Under de närmaste tjugo åren hoppas bolaget kunna i det närmaste fördubbla sin elproduktion. Och för att klara det är kärnkraften avgörande.
-Det här är en del i vårt sätt att göra elen "ren".
-Det finns ju naturligtvis kärnkraftsmotståndare. Detta är vi väl medvetna om. Samtidigt kommer vi inte ifrån att kärnkraften inte har några utsläpp av växthusgaser. Det är samtidigt en väldigt effektiv energiform, säger Lars G Josefsson.
Gamla reaktorer byts utInga beslut är ännu tagna om kärnkraftsexpansionen, men det står klart att Vattenfall vill börja satsningen i Sverige med att byta ut kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 samt Forsmark 1 och 2.
-I och med det svenska beslutet att tillåta nybyggnad iform av ersättning av gamla kraftverk har vi naturligtvis börjat studera den situationen. Det är naturligtvis de äldsta anläggningarna som kan bli aktuella. 2020-2025 är det teknisk/ekonomiskt korrekt att byta, säger Josefsson
För att klara den tidtabellen måste besluten komma snart.
-Vi behöver börja förberedelsearbetet nästa år.
Skepsis på EnergimyndighetenMen på den myndighet som har till uppgift att övervaka elbranschen, Energimyndigheten, är man skeptisk till om det verkligen är ekonomiskt att bygga ut kärnkraften i framtiden.
-De senaste åren har det byggts väldigt lite kärnkraftsverk i världen. Det är första gången sedan 50-talet som ingen ny reaktor har startats på över två år. De projekt som pågår har i Europa blivit försenade och fördyrade. Vi vet lite om hur det går för de projekt som pågår i Kina, säger Tomas Kåberger, generaldirektör på Energimyndigheten.´
________________
Skarp kritik mot kärnkraftsplaner
Publicerad 9 november 2009 - 06:00Uppdaterad 9 november 2009 - 06:12
Socialdemokraterna går till skarp attack mot regeringen efter gårdagens avslöjande i Rapport att statliga Vattenfall planerar för en kraftig utbyggnad av kärnkraften fram till år 2030.
Läs mer
Vattenfall planerar kraftig utbyggnad av kärnkraften
Video
Vattenfalls koncernchef om kärnkraftsplanerna
Det är för att klara en kraftigt utbyggd elproduktion som Vattenfall planerar att bygga ut kärnkraften från dagens nivå på 45 terrawatttimmar till 75 terrawattimmar år 2030.
Vattenfalls koncernchef Lars G Josefsson säger att planerna bland annat är ett led i klimatarbetet.
-Det finns ju naturligtvis kärnkraftsmotståndare. Detta är vi väl medvetna om. Samtidigt kommer vi inte ifrån att kärnkraften inte har några utsläpp av växthusgaser. Det är samtidigt en väldigt effektiv energiform.
Blir valfrågaMen det budskapet köper inte socialdemokraterna som nu vill göra kärnkraften till en valfråga.
-Det är allvarligt. Här står vi i ett läge där vi behöver investera i förnybart i hela världen och då ägnar sig Vattenfall åt att investera i kol och i kärnkraft. Vi ska använda Vattenfall till att investera i förnybart och få nya gröna jobb, men Maud Olofsson verkar vara helt omedveten, eller så hemlighåller hon Vattenfalls planer, säger S-riksdagsmannen Thomas Eneroth.
"Ska inte massinvestera i kärnkraft"Enligt Thomas Eneroth kommer Socialdemokraterna, i händelse av en valvinst, använda Vattenfall till att ställa om till förnybar energiproduktion.
-Det ska inte vara en aktör som massinvesterar i vare sig kol eller kärnkraft. Det hör inte framtiden till. Det kan vara ett garanterat vallöfte, säger han.