tisdag 24 november 2009

Tyska stormen rasar vidare för Vattenfall

Vattenfalls tyska kärnkraftverk Brunsbüttel i Schleswig Holstein står stilla, liksom det andra verket Krümmel utanför Hamburg. Foto: Vattenfall Gmb
Tyska stormen rasar vidare för Vattenfall

Tidningen Expressen visar i dagens tidning upp det ”hemliga” avtal som Vattenfall skrev i juni med sitt tyska dotterbolag om skadeståndsansvaret vid en eventuell kärnkraftsolycka.
Avtalet gäller i fem år och går inte att säga upp, hävdar Expressen som låtit affärsjuristen Thomas Ekenberg titta på det.
Men det stämmer inte svarar Vattenfall.
- Det är ett internt koncernavtal mellan Vattenfall AB och det helägda bolaget Vattenfall Europé AB. Avtalet kan därmed säga upp när som helst efter överenskommelse mellan de båda parterna.
Vattenfall hävdar att det är ett standardavtal för att kunna överföra pengar mellan bolag i tyska koncerner.
- Detta avtal har upprättats helt utan koppling till de kärnkraftsverk i Tyskland som Vattenfall AB äger tillsammans med Eon, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande på måndagen.
Först hände ingenting...Avtalet uppmärksammades först av Svenska Dagbladets energireporter som i september skrev att Vattenfalls skadeståndsskyldighet är utan tak vid en kärnkraftsolycka vid något av Vattenfalls två tyska kärnkraftverk.
I Sverige är kärnkraftsbolagen bara skadeståndsskyldiga upp till 3,3 miljarder kronor, sedan tar staten vid. Men så är det inte Tyskland.
Då blev det ingen debatt om saken.
...sedan öppnade TV4 kranenMen när TV4 för två veckor sedan grävde fram avtalet och hävdade att Vattenfalls företagsledning pantsatt hela bolaget inklusive alla vattenfalls- och kärnkraftverk i Sverige, blev det liv i luckan och en affär på högsta politiska nivå.
Näringsminister Maud Olofsson trängdes upp mot väggen av sina politiska motståndare och hade uppenbara problem att försvara sig.
Ena stunden kände hon inte till avtalet, andra stunden hade hon full kontroll över det – men att Vattenfalls ledning inte förstod konsekvenserna.
Avtalet har nu blivit ett hett politiskt sprängstoff där oppositionen ser en möjlighet att komma åt näringsministern.
Dementimaskinen gick igångSamtidigt svettas Vattenfalls pressavdelning under tyngden av alla de anklagelser om miljöskandaler och kärnkrafsaffärer som haglar över företaget.
Efter att TV4 den 10 november avslöjade att Vattenfalls ledning hade planer på att sälja sitt svenska elnät för att finansiera investeringar i brittisk kärnkraft har dementimaskinen på Vattenfall gått varm.
10 november 23:56 – Vattenfall dementerar uppgifterna om elnätsförsäljningen.
11 november 98:13 – Nordenchefen Hans von Uthmann lämnar Vattenfall, en affär som pressen kopplar till elnätsaffären.
11 november 22:51 - Vattenfalls ordförande Lars Westerberg tillbakavisar bestämt att koncernens vd Lars G Josefsson skulle ha gått bakom ryggen på ägaren och styrelsen. ”Det gränsar till förtal och ärekränkning”.
12 november 09:10 – Vattenfalls vd Lars G Josefsson gör en pudel i en debattartikel i DN: ”Vattenfall har försatt sig i en förtroendekris. Vi är medvetna om det och känner ödmjukhet inför våra yttersta uppdragsgivare svenska folket för att återskapa detta förtroende.”
12 november 23:22 – Vattenfall dementerar att Lars G Josefsson skulle ha pantsatt hela bolaget. ”Det finns ingen som helst grund för det påståendet.”
13 november 10:23 – Vattenfall dementerar uppgifter om styrelsemöte. ”Inget styrelsemöte, vare sig inplanerat eller extra, hålls idag eller planeras inom den närmaste tiden på grund av påståenden om företaget som cirkulerat de senaste dagarna.”
16 november 08:15 - Lars G Josefssons efterträdare utsedd - Øystein Løseth tillträder som vd före sommaren 2010.
19 november 13:42 – Miljardinvesteringar i Vattenfalls regionnät ska säkra vindkraftsutbyggnaden.
23 november 11:23 – Vattenfalls avtal kan sägas upp.