måndag 2 november 2009

Kontrollerade generationsskiften av kärnkraftsreatorer möjliggörs. Samtidigt skärps skadeståndsansvaret

Utbildningsdepartementet
Utredningen om en samordnad reglering på kärnteknik- och strålskyddsområdet, M2008:05
2009-11-02 13:19
Ny lagstiftning möjliggör kontrollerade generationsskiften av kärnkraftsreaktorer samtidigt skärps skadeståndsansvaret
Äldre kärnkraftsreaktorer ska kunna ersättas med nya
Förslag till ändringar i miljöbalken och kärntekniklagen, som ger möjligheter för reaktorägarna att ersätta befintliga äldre reaktorer med nya, lämnas i dag av Utredningen om en samordnad reglering på kärnteknik- och strålskyddsområdet, i sitt delbetänkande KÄRNKRAFT - nya reaktorer och ökat skadeståndsansvar (SOU 2009:88).
Enligt utredningens direktiv ska en förutsättning för att få uppföra en ny kärnkraftsreaktor vara
- att den nya reaktorn ersätter en av de i dag befintliga elproducerande reaktorerna,
- att denna äldre reaktor är permanent avstängd när den nya reaktorn tas i drift, och
- att den nya reaktorn uppförs på en plats där någon av dagens elproducerande reaktorer i drift är lokaliserad.
Det ska således inte finnas utrymme för fler kärnkraftsreaktorer i Sverige än de 10 reaktorer som finns i dag.
Den föreslagna lagstiftningen ger samtidigt regeringen ett långtgående utrymme att pröva om en ny reaktor går att förena med en fortsatt utveckling av förnybar elproduktion. Det ska vara möjligt för regeringen att med utgångspunkt i en övergripande nationell försörjningspolitik eller för att uppfylla Sveriges förpliktelser gentemot EU när det gäller klimatpolitik, förnybar energi eller energieffektiviseringar, kunna avslå en ansökan om tillstånd att få uppföra en ny kärnkraftsreaktor.
Skadeståndsansvaret skärps betydligt
Utredningen föreslår också att skadeståndsansvaret på kärnenergins område skärps för att göra det möjligt för Sverige att ratificera 2004 års ändringsprotokoll av Pariskonventionen om skadeståndsansvar på atomenergins område. Bland annat föreslår utredningen att ett obegränsat skadeståndsansvar ska införas för dem som bedriver kärnteknisk verksamhet.
Utredningen rekommenderar i det sammanhanget reaktorägarna att komma överens om en ömsesidig försäkring av den modell som förekommer i Tyskland. En ömsesidig försäkring innebär att reaktorägarna upp till ett visst belopp solidariskt svarar för skadeståndsansvaret i händelse av en olycka. Utredningen framhåller att en ömsesidig försäkring skapar en tydlighet i att det är kärnkraftsindustrin och inte skattebetalarna som ska svara för skadeståndsansvaret på kärnenergins område. Samtidigt kan utredningen konstatera att såväl E.ON som Vattenfall redan har erfarenhet av en snarlik konstruktion i Tyskland.
Ökade krav ställs på reaktorinnehavarnas organisation
Utredningen föreslår i anslutning till de ovannämnda förslagen flera ändringar i kärntekniklagen. Bland annat ställs ökade krav på tillståndshavarens driftsorganisation.
Tillståndshavaren måste bland annat kunna visa att denne har den finansiella kapacitet som krävs för att på ett uthålligt sätt uppfylla de krav som ställs enligt lagstiftningen.
Utredningen fortsätter nu arbetet med ett slutbetänkande där bland annat möjligheterna att föra samman bestämmelserna i kärntekniklagen och strålskyddslagen till en gemensam lag ska studeras. Möjligheterna att föra in dessa bestämmelser i miljöbalken kommer också att övervägas.
Kontakt:
Ingvar Persson
Särskild utredare
08-405 26 11
Pernilla Sandgren
Huvudsekreterare
08-405 42 28

Miljödepartementet
Andreas Carlgren kommenterar utredning om utökat skadeståndsansvar på kärnenergiområdet
2009-11-02 15:51
Idag har utredningen om en samordnad reglering på kärnteknik- och strålskyddsområdet överlämnat ett delbetänkande Kärnkraft - nya reaktorer och ökat skadeståndsansvar (SOU 2009:88) till Miljödepartementet.

Miljöminister Andreas Carlgren kommenterar:- Reaktorägarnas ansvar för kärnkraftens risker behöver kraftigt skärpas och tydliggöras. Den som har ansvar för en verksamhet ska också svara för miljökostnader. Jag välkomnar därför utredningen, som bl.a. föreslår införandet av ett obegränsat skadeståndsansvar.
- Sverige ska anpassa den nationella lagstiftningen till att uppfylla Pariskonventionens krav för skadeståndsansvar. Utredningen föreslår att reaktorägarna därmed ska stå för en säkerhet enligt konventionens högsta nationella belopp på 1200 miljoner euro.
- Det är viktigt att reaktorägarna tar fulla ansvaret för säkerhet och försäkring. Hittills har reaktorägarna haft låga krav att garantera ersättning vid olyckor men nu är det dags att ändra den synen och tydliggöra ansvaret för kärnkraftens risker. Jag avser lägga fram ett sådant förslag, något som tidigare regering misslyckades med att få fram.Utredningens delbetänkande kommer nu att skickas ut på bred remiss fram till slutet av december. Regeringen avser därefter att lägga fram en proposition till riksdagen.
Bakgrund: Utredningen föreslår att skadeståndsansvaret på kärnenergins område skärps så att ägarna av kärnkraftverken i ökad omfattning får ta ansvar för kärnkraftens risker och därmed blir det möjligt för Sverige att ratificera 2004 års ändringsprotokoll av Pariskonventionen. Bland annat föreslår utredningen att ett obegränsat skadeståndsansvar ska införas för dem som bedriver kärnteknisk verksamhet.Enligt alliansens energiöverenskommelse ska maximalt dagens befintliga kärnkraftsreaktorer kunna ersättas med nya reaktorer på samma geografiska platser. För att minska sårbarheten och öka försörjningstryggheten bör dock ett tredje ben utvecklas för elförsörjningen, och därmed minska beroendet av kärnkraft och vattenkraft. Kraftvärme, vindkraft och övrig förnybar kraftproduktion måste tillsammans svara för en betydande del av elproduktionen. Utredningen föreslår i den delen bl.a. att en förutsättning för en ny kärnkraftreaktor ska vara att den går att förena med en fortsatt utveckling av förnybar elproduktion.
Kontakt:Lennart Bodén
Pressekreterare hos Andreas Carlgren070-950 22 45