fredag 6 november 2009

Risk för ökade kostnader vid franskt reaktorbygge...

Energi:
Risk för ökade kostnader vid franskt reaktorbygge -
FTDI.SE 2009-11-06 07:54(SIX)
En potentiell försening på sex månader vid byggandet avEDF:s nya kärnkraftsreaktor i Frankrike kan leda till att detstatligt kontrollerade bolaget spräcker den ursprungligakalkylen om 4 miljarder euro, skriver Financial Times påfredagen.Enligt Financial Times har EDF beslutat att öka takten ochanvända skift som jobbar dygnet runt vid reaktorbygget, vilkethar tvingat EDF att omförhandla kontrakten.
Pierre Gadonneix, avgående styrelseordförande, insisterade påtorsdagen att projektet fortfarande är inom budget- ochtidsuppskattningen och att reaktorn ska tas i bruk 2012. Menfolk med insyn i ärendet sade att projektet redan var kanske såmycket som sex månader efter, och trots att det skulle vara inomtidsplanen finns det lite manövreringsutrymme kvar iplaneringen, skriver tidningen.Igår kritiserade den franska premiärministern Francois FillonEDF för att 18 av de 58 reaktorerna inte är igång, vilket ledertill att Frankrike måste importera elektricitet även den härvintern, skriver Financial Times.
I Finland byggs en reaktor av likande modell vidkärnkraftverket i Olkiluoto. Reaktorn skulle ha tagits i bruk2009 men har skjutits fram till den senare delen av 2012. TVO,vars ägare bland annat består av Stora Enso, UPM-Kymmene ochFortum, har stämt Areva-Siemens som ansvarar för byggandet, på1,4 miljarder euro för de kostnader som förseningen medför.
Frida Sundkvist,
frida.sundkvist@six-group.se