onsdag 18 november 2009

S kräver svar om Vattenfall

S kräver svar om Vattenfall
2009-11-18 09:52
Regeringen måste nu ge gemensamma och tydliga svar på fem centrala frågor om Vattenfall. Det kräver Socialdemokraterna i ett öppet brev till näringsminister Maud Olofsson samt de övriga borgerliga partiledarna. De fem frågorna om Vattenfall och energipolitiken är:
Varför har regeringen felaktigt hävdat att man först för ett par veckor sedan fick information om Vattenfalls omstridda Tysklandsavtal?
Vem bär ansvar för den bristande ägarstyrningen av Vattenfall? Varför har regeringen vare sig fått fram något nytt ägardirektiv eller förmått kommunicera ägarens intentioner till bolaget? Varför har de borgerliga partierna i två års tid röstat nej till de rödgrönas förslag till tydligare ägardirektiv för Vattenfall - för att säkerställa att bolaget och dess dotterbolag verkligen prioriterar ansvaret att vara ledande i energiomställningen?
Vem bär ansvar för Vattenfalls förtroendekris? Vilket ansvar har regeringen? Har regeringen fortsatt förtroende för Vattenfalls nuvarande styrelse och ledning - eftersom alla får sitta kvar trots krisen?
Gäller regeringens besked att Vattenfall ska kvarstå i statlig ägo även nästa mandatperiod?
Ska Vattenfall i Sverige vara ledande i utbyggnaden av förnybar energi, eller ska man istället fokusera på att bygga ny kol- och kärnkraft?
- Det är viktigt att Vattenfalls nye VD får ett tydligt mandat att kraftigt öka investeringarna i förnybar energi. Maud Olofssons otydliga och motstridiga styrning måste ersättas med tydlig ägarstyrning och skarpare direktiv som hela regeringen, och gärna hela riksdagen, står bakom. Vattenfall är statens viktigaste bolag, och kan inte hanteras så slarvigt som nu skett. Det skadar både varumärket och förtroendet för svensk energipolitik, säger Socialdemokraternas näringspolitiske talesperson Tomas Eneroth.- Det finns en gräns för hur länge man kan skylla på andra. Till slut måste även Maud Olofsson ta eget ansvar för Vattenfall och energipolitiken. Nu behövs långsiktiga besked. Det är inte hållbart med en borgerlig energikompromiss som till och med regeringen tolkar olika, säger Tomas Eneroth.
För mer information Daniel Färm
Pressekreterare070-6501209 daniel.farm@riksdagen.se; daniel.farm@riksdagen.se