tisdag 17 november 2009

Protest mot kärnkraft trappas upp utanför Öland

Föreningen Greenpeace Norden
Protest mot kärnkraft trappas upp utanför Öland
2009-11-17 14:10
Östersjön/Öland, tisdag 17 november -
Greenpeace trappar idag upp sin aktion mot kärnkraftens utbyggnad i Norden. Ytterliggare fyra aktivister, varav en svensk, bordade fartyget Happy Ranger från gummibåtar utanför norra Öland. De sex aktivister som ockuperat fartyget sedan igår är kvar och har slagit läger ombord.- Vi kräver att den finska regeringen stoppar bygget av Olkiluoto 3 och uppmanar alla länder som överväger ny kärnkraft att inte upprepa Finlands misstag. Det här måste bli den sista transporten till Olkiluoto, säger Lauri Myllyvirta, Greenpeace talesperson och en av aktivisterna ombord på Happy Ranger.
Nu deltar totalt tio aktivister från Sverige, Finland, Tyskland och Frankrike i ockupationen av transporten. Fartyget fraktar ånggeneratorer från den franska kärnkraftskoncernen AREVA och är på väg till Finlands femte reaktor, Olkiluoto 3. Konstruktionen av den nya reaktorn har inte bara inneburit ekonomiskt fiasko, bygget har även kantats av stora säkerhets- och kvalitetsbrister. (1)I slutet på oktober fick reaktorns kontrollsystem kritik för att inte uppfylla "grundläggande reaktorsäkerhet". Bristerna ansågs så allvarliga att engelska, finska och franska strålskyddsmyndigheterna dömde ut konstruktionen i ett gemensamt uttalande.
(2,3)Förra veckan upptäcktes ytterligare felaktigheter i reaktorns kylsystem. Nya svetsarbeten utan nödvändig dokumentation har upptäckts. I värsta fall måste hela kylsystemet göras om, vilket innebär ytterligare tre års försening. Bygget kommer då att ta tio år istället för beräknade fyra år, som utlovades när beslutet togs. (4) Totalt har omkring 3000 brott mot säkerhetsföreskrifterna vid bygget dokumenterats av den finska strålsäkerhetsmyndigheten STUK.
- Finlands och världens beslutsfattare måste inse att kärnkraften inte är en hållbar lösning på klimatkrisen utan tvärt om förvärrar den genom att blockera förnybar teknik, säger Ludvig Tillman, Greenpeace talesperson i energi- och klimatfrågor och fortsätter:
- Till det kommer alla kärnkraftens övriga problem med uranbrytning, risker för olyckor och terrorattacker, spridning av kärnvapen, den olösta avfallsfrågan och att kärnkraften förhindrar omställningen till ett hållbart energisystem.Greenpeace har i rapporten Nordiskt energiscenario (5) visat hur de nordiska länderna kan minska sina utsläpp av växthusgaser tillräckligt mycket för att klara det kritiska tvågradersmålet och samtidigt fasa ut kärnkraften innan 2030.För mer information kontakta:
Martina Krüger, Greenpeace koordinator i energi- och klimatfrågor, 070 550 29 13
Jan Isakson, Greenpeace pressekreterare, 070 608 74 83
Lauri Myllyvirta, Greenpeace talesperson och övriga aktivister ombord på Happy Ranger kan kontaktas via Jan Isakson.
Ludvig Tillman, Greenpeace talesperson i energi- och klimatfrågor, 070 271 64 37, sat: +31 207 122 616, +870 764 596 089.