onsdag 11 november 2009

Josefsson måste avgå!

Josefsson måste avgå
2009-11-10 19:50
I kvällens Tv4 Nyheterna framkom uppgifter om att Vattenfall planerar att sälja sitt stomnät till ett värde av ca 50 miljarder kronor för att köpa brittisk kärnkraft. Vänsterpartiets energipolitiske talesperson Kent Persson kommenterar:
- Om uppgifterna stämmer är det en stor skandal. Då måste vi ifrågasätta om Josefsson kan vara kvar som VD för Vattenfall. Det här går ju stick i stäv med allt prat om satsningar på förnyelsebar energi. Istället vill Josefsson köpa kärnkraft till vilket pris som helst, säger Kent Persson.
För mer information kontakta:
Kent Persson 070-2350545
Vänsterpartiets presstjäns 070-6200064
SEKO, facket för service och kommunikation
SEKO: ”Vattenfall måste få en ny ledning”
2009-11-11 08:45
TV4 Nyheterna avslöjade under kvällen att samhällsägda Vattenfall planerar att sälja sitt elnät i Sverige. Enligt TV4:as uppgifter ska pengarna från försäljningen användas till att investera i kärnkraft utomlands. SEKO - Facket för Service och Kommunikation, som organiserar cirka 2 000 medlemmar i Vattenfall, är starkt kritiska.- Det är hål i huvudet att sälja en så central del av infrastrukturen. Det är oerhört viktigt att samhället äger elnäten och Vattenfalls VD:s planer är förödande för såväl Vattenfall som för de svenska medborgarna och en säker elförsörjning, säger Janne Rudén, förbundsordförande i SEKO.
- Det verkar dessutom så att han ska använda pengarna till att investera i kärnkraft utomlands, vilket känns väldigt långt ifrån Vattenfalls uppdrag, fortsätter Rudén.
Janne Rudén menar att regeringen måste byta ut Vattenfalls VD.
- Vi har aldrig uppfattat att regeringens ambition varit att sälja en så samhällviktig del som Vattenfalls elnät. Det är dags att näringsminister Maud Olofsson byter ut VD:n i Vattenfall, säger Rudén.
Jan Palmqvist, ordförande i SEKO:s koncernfack på Vattenfall är också han kritisk.
- Det finns inga ägardirektiv som föreskriver en fullständig, eller till olika delar, privatisering av Vattenfall. Ett uppstyckat Vattenfall kommer inte att höja kvaliteten på energiförsörjningen. Lönsamhet kommer i än högre grad att prioriteras framför samhällsnytta och hänsyn till klimatet, säger Palmqvist.
- Vi anser att Lars G Josefsson är på väg att göra Vattenfall till ett offerlamm för marknadskrafterna. Vi saknar förtroende för Lars G Josefsson och hans sätt att leda Vattenfall, fortsätter Palmqvist.
Ytterligare information:
Jonas Pettersson, Kommunikationschef, SEKO: 070-631 59 49